Inhoud inleidingen

Rondleiding 1 (wit)

1.    Plant Power Products / Biostimulant
Hamerol is een plantversterker die de plantweerbaarheid van de plant verhoogd. Ingepast in een chemisch schema geeft dit de beste resultaten. Daarvoor is het belangrijk dat de eerste bespuiting met Hamerol in een vroeg stadium van het gewas plaatsvindt. In uien is het eerste spuitmoment op T0 met 3,0 L/ha Hamerol gecombineerd met 0,5 L Mn-nitraat in het 4-pijpjes stadium van de plant. Op T1 en T2 vindt een bespuiting plaats met Zorvec Endavia, op T3 met Fandango en op T4 een combinatie van Zorvec Endavia met Luna Experience.
2-3 dagen vóór T5 wordt er dan nog een bespuiting met 3,0 L/ha Hamerol gedaan. Daarna wordt het spuitschema verder vervolgd met fungiciden. Door deze toepassing van Hamerol is in proeven gebleken dat je aan het eind van het seizoen een aantal fungicide bespuitingen kunt besparen en dat de opbrengst hoger is dan het standaard chemische schema.

2.    Kruse / Mechanische onkruidbestrijding
Kruse is dealer van het merk APV. Tijdens de Uiendag zal de APV Wiedeg worden getoond en krijgt u daarbij een uitleg over het eggen. Daarbij zal ingegaan worden, stadium gewas, rijsnelheid en  het afstellen van deze machine.

3.    De Groot en Slot / Fertigatie en rassen
De proef met 12 tal rassen gele en rode zaaiuien is aangelegd om te kijken hoe deze rassen op fertigatie reageren. Het is een vervolg op 2022

4.    Takii / Rassen
Nieuw in het assortiment van Takii is TEON-145 F1, een lange dag ui met een krachtig wortelgestel, ideaal voor telers die worstelen met toenemende fusariumdruk, wisselende weersomstandigheden en droge zomers.  
In het lange bewaar segment schitteren Ruby Star F1, Novista F1 en Bruce F1; Voor de vroege oogst is er Ruby Star F1, de snelst afrijpende rode ui in de markt. Deze rode ui kenmerkt zich door een goede doorkleuring, vlotte beginontwikkeling en snelle bolling na de langste dag. Met uitstekende bewaarbaarheid levert Ruby Star F1 een indrukwekkende netto opbrengst. Voor telers die zich richten op de exportmarkt is er Novista F1, een vroeg afrijpende bewaarui. Deze ui is sterk tegen fusarium en blinkt uit in groeikracht en vroege ontwikkeling. Bovendien biedt Novista F1 een hoge plantdichtheid per hectare, wat resulteert in een royale opbrengst. Ontdek ook Bruce F1, de Rijnsburger met uitstekende bewaarbaarheid. Dit ras heeft een opvallend rechtopstaand gewas, waardoor optimale ventilatie mogelijk is. Bruce F1 is sterk tegen fusarium, heeft een goede spuitrust en een zeer hoog droge stof gehalte.   
Tot slot presenteert Takii Medusa F1, de lange dag ui met ‘Spaanse’ eigenschappen die heel vroeg afrijpt. Sterk wortelgestel, krachtige groei en grove, uniforme uien. Hoge opbrengst, ideaal voor verwerking en korte bewaring.

5.    Corteva / Tripsbeheersing
Corteva gaat in op de beheersing van trips met de huidige middelen en neemt u daarna mee in de toekomst daarvan.


Rondleiding 2 (Zwart)

1.    UIKC / Late Zaai
Doel van deze kleine demo is om te laten zien wat het effect is van late zaai (eind mei) op de opbrengst en sortering. Er is op 24 mei gezaaid met een vroeg en een laat ras en met twee verschillende eenheden.

2.    Seminis-Bayer / Rassen
Seminis/Bayer heeft op dit proefveld 5 rassen liggen, waarbij een aantal nieuwe rassen. De meeste rassen zijn terug te vinden op de rassenlijst.

3.    Hoza / Rassen
Hoza heeft 8 rassen in deze demo liggen, waarvan 2 rode rassen: Rolijn en Romy. Ook zijn er dit jaar sjalotten gezaaid op het demoveld. Sommige rassen zijn terug te vinden op de rassenlijst, onder andere het bekende ras Hoza.

4.    Uireka / Water
In opdracht van UIREKA heeft UIKC voor het 4e jaar een proefveld aangelegd met druppelirrigatie. Daarbij is gevarieerd met het aantal rijtjes op bed van 1,50 m en de hoeveelheid water. Ook is er gebruik gemaakt van water met een hogere zoutconcentratie (EC-4) om het effect op de groei van de ui te testen. Nieuw dit jaar in de proef is fertigatie waarbij gekeken wordt naar de hoeveelheid stikstof en het toepassen ervan..

5.    CZAV / Bemesting
Jaarlijkse bemestingsproef waarin objecten liggen die al meerdere jaren zijn getest en nieuwe producten. Objecten voor een vlotte startontwikkeling zoals Quickstart met en zonder toevoegingen van andere producten voor een nog beter resultaat.
Daarnaast hebben ze objecten met bladmeststoffen en plantversterkers om de plant in de groeifase te helpen en zo een vitalere plant te verkrijgen en een hogere opbrengst.

6.    AgroCentrum / Biostimulant
Total Care is een complete bladmeststof met Aminosol (aminozuren) en sporenelementen ter ondersteuning van de groei en bladkwaliteit. Total Care is zeer geschikt voor perioden van slechte opname vanuit de bodem en het verminderen van de effecten van abiotische stress zoals droogte, hitte, koude en natte.
- Total Care bevat Aminosol die het gewas “aan het infuus” legt: de plant krijgt direct aminozuren en behoeft deze niet zelf te maken uit o.a. stikstof. 
- Total Care bevat een hoge dosering mangaan en magnesium. Deze elementen zijn zeer belangrijk voor de bladkwaliteit en dienen daarom in een voldoende hoge dosering aanwezig te zijn. 
- Total Care bevat fosfaat: groei alleen is niet voldoende, er moet ook wat in de cellen zitten en daar is fosfaat voor nodig. (fosfaat is belangrijk voor ATP, het energie-molecuul waarop veel chemische processen in de plant draaien.)

Rondleiding 3 (groen)

1.    Van Iperen / Fertigatie
We lichten onze fertigatieproef toe waarin we verschillende teeltsystemen vergelijken: vlakvelds, op een verhoogd zaaibed en ruggenteelt. 
Hierbij is een zaaisysteem toegepast van 4 rijen op anderhalve meter, waarbij een 3 cm breed zaaikouter is toegepast. Dit zodat de planten wat meer ruimte hebben.
We bekijken de voordelen en aandachtspunten per systeem met betrekking tot fertigatie in het algemeen (slangen leggen, etc.) en wat het inhoud voor de opbrengst en kwaliteit van de uien.

2.    Syngenta / Rassen
Nation – Eigenschappen: Vroeg, Productief, Geschikt voor af-land afzet of voor de korte bewaring, zeer sterk wortelgestel, zeer geschikt voor de zandgronden.
Motion – Eigenschappen: Middelvroeg, Zeer sterk in bewaring, Uitstekende hardheid, Bijzonder goede huidvastheid, Lange spruitrust, Hoge opbrengst met een zeer hoog bewaarrendement 
Promotion – Eigenschappen: Middelvroeg, Uitstekende huidkwaliteit, Geschikt voor de middellange bewaring, Zeer sterk wortelgestel, Zeer productief, Geschikt voor alle grondsoorten, allround ui.
SG 8444 – Eigenschappen: Zeer mooie donker rode kleur, Sterke spruit tolerantie, Goed in de bewaring, Geschikt voor de 4-6 cm markt
SG 8411 – Eigenschappen: Goede opbrengst potentieel, Goede bewaarbaarheid, Zeer goede hardheid, Zeer goede spruit tolerantie, Goede huidkwaliteit

3.    Corteva / Blue-N
Met de inzet van biostimulanten wordt de weggroei van de jonge uien bevorderd. Utrisha Rhizo zorgt voor een verbeterde wortelontwikkeling waardoor de plant beter in staat is om elementen op te nemen. Het product bestaat uit twee Lactobacillus bacteriën die in symbiose met het wortelgestel van de ui leven.  Daarnaast wordt met de inzet van BlueN stikstof uit de lucht gebonden en beschikbaar gemaakt voor de uien. BlueN maakt het voor alle planten mogelijk om geleidelijk stikstof uit de lucht te binden. De binding van stikstof gebeurt door een bacterie door eenmalig over het gewas gespoten wordt, na de gewastoepassing blijft de bacterie zich vermeerderen in de plant. Wij vertellen u tijdens de rondgang graag meer over de werking van BlueN.

4.    Certis-Belchim / Nemguard
Vergroening is de toekomst. Het is het daarom belangrijk om zoveel mogelijk ervaring op te doen met groene middelen. Werken met groene middelen vergt veelal meer inspanning voor een geslaagde teelt. Naast kennis van het middel en de levenscyclus van de ziekte of plaag, is vooral ook een optimale toepassing bepalend voor goede resultaten. Tijdens de UIKC Uiendag lichten wij onze oplossingen voor een duurzame uienteelt toe. In een demoproef tonen we de werking van Nemguard, een nematicide/insecticide voor biologische bestrijding van aaltjes met nevenwerking op de uienvlieg. Hiernaast ook aandacht voor het biologische insecticide Neudosan. Hoe kunt u Neudosan het beste toepassen voor een optimaal resultaat?

5.    Lemken-Steketee / Mechanische onkruidbestrijding
Tijdens de Uiendag zullen de EC-ridger en camera gestuurde schoffelmachine aanwezig zijn in het veld. Hierbij krijgt u uitleg over de machines. De EC-ridger is toegepast in ruggenteelt uien.
 

Rondleiding 4 (Rood)

1.    Delta seeds / Rassen
In dit proefveld ligt het bekende ras Delta Gigant. Dit is een laat ras en is terug te vinden op de rassenlijst. Daarnaast heeft Delta Seeds ook twee nieuwe rassen onder nummer te bespreken.

2.    Agrifirm / Onkruidbestrijding
In deze proef wordt u meegenomen in 13 objecten met toekomst gerichte aanpakken op chemisch onkruid gebied.

3.    CZAV / Water
Voor het 3e jaar heeft CZAV weer een mooie irrigatieproef in zaaiuien liggen. 
Ze testen hier hoe het schaarse water zo goed mogelijk ingezet kan worden met druppelslangen. 
Ze vergelijken een standaard gift met een gift op basis van Farm-21 bodemvochtsensoren. 
Daarnaast hebben we verschillende objecten met brak water (EC8) waar we producten aan hebben toegevoegd om de plant minder zoutstress te geven. 
Deze producten variëren van calciumproducten tot humuszuren en wortelstimulatoren.

4.    Aquafeed / Fertigatie container
Aquafeed is een bedrijf dat gespecialiseerd is in druppelirrigatie techniek en de automatische aansturing daarvan. Op de Uiendag is een unit te zien die verschillende secties aanstuurt met water en meststoffen. 

5.    Uireka / Weerbare teeltsystemen
Weerbaarheid is een breed begrip. Hoe zorg je ervoor dat een ui gezond en vitaal kan groeien met minder last heeft van ziekten en weersextremen. In opdracht van UIREKA heeft UIKC een proef aangelegd waarbij vlakvelds uien telen wordt vergeleken met het telen van uien op      75 cm ruggen en 1,50 m bedden die 12 cm hoog liggen. 

6.    AgroCentrum / Biostimulanten
Total Care is een complete bladmeststof met Aminosol (aminozuren) en sporenelementen ter ondersteuning van de groei en bladkwaliteit. Total Care is zeer geschikt voor perioden van slechte opname vanuit de bodem en het verminderen van de effecten van abiotische stress zoals droogte, hitte, koude en natte.
- Total Care bevat Aminosol die het gewas “aan het infuus” legt: de plant krijgt direct aminozuren en behoeft deze niet zelf te maken uit o.a. stikstof. 
- Total Care bevat een hoge dosering mangaan en magnesium. Deze elementen zijn zeer belangrijk voor de bladkwaliteit en dienen daarom in een voldoende hoge dosering aanwezig te zijn. 
- Total Care bevat fosfaat: groei alleen is niet voldoende, er moet ook wat in de cellen zitten en daar is fosfaat voor nodig. (fosfaat is belangrijk voor ATP, het energie-molecuul waarop veel chemische processen in de plant draaien.)