UIKC vervolgt bewaaronderzoek

De afgelopen jaren kreeg het UIKC steeds vragen over: ‘wat is de beste manier om uien te drogen en verder te bewaren?’. In het verleden is hier door de SNUiF veel aandacht aan besteed.

Destijds werd met name ingestoken op behoud van kleur van de ui. Dit werd bewerkstelligd door de uien dan ook zeer groen te oogsten. Deze groene uien moesten dan met een hoge temperatuur (25 tot 30°C) bewaard worden.

Tegenwoordig zijn de uien meer afgestorven en de vraag rijst of een kachel nog nodig is, of dat we zonder een kachel kwaliteit weggooien?

Om hierop antwoord te vinden heeft het UIKC op Agrarisch Innovatie en KennisCentrum Rusthoeve te Colijnsplaat een oriënterend onderzoek opgezet. Hierbij worden drie verschillende bewaarstrategieën met elkaar vergeleken in bewaarcellen van 12 ton, waarbij 9 monsterzakken op verschillende diepten zijn ingebracht op 8 september 2009

 

Methoden

Strategie 1: dag en nacht draaien met buitenlucht zonder kachel, de buitenluchttemperatuur bepaalt de producttemperatuur, in de ochtend kan dan condensatie ontstaan op de ui.

Strategie 2: de temperatuur van de uien constant houden tussen 18 en 21°C. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een modulerende kachel.

Strategie 3: 5 dagen de inblaastemperatuur constant houden tussen 27 en 29°C. 5 dagen erna nadrogen op een temperatuur van 18 tot 21°C.

Nadat de uien droog zijn wordt bij alle strategieën alleen geventileerd met een vochtigheid lager dan 70% en afhankelijk van de buitenluchttemperatuur langzaam ingekoeld.

Niet alleen wordt gekeken naar het resultaat, n.l. de kwaliteit van de uien maar ook naar het energieverbruik. UIKC voert dit onderzoek samen uit met Mol Schuddebeurs.

De beoordeling van de monsters is uitgevoerd op 11 juni 2010 door 9 uienspecialisten verwerkers/commissionairs, 9 maanden na het inschuren.

 

Resultaten

Allereerst is er gekeken naar het indrooggewicht tijdens het bewaren. Hierin kwamen geen opmerkelijke verschillen boven. In de kwaliteitsbeoordeling echter wel. In de beoordeling zijn 9 monsters beoordeeld per bewaarcel. Deze zijn beoordeeld op een schaal van 1 tot 5, met 1 als slechte kwaliteit en 5 een mooie glanzende ui. Hierin kwam strategie 3 het beste naar voren met een kwaliteitsscore van 4.1. Gevolgd door strategie 2 met een score van 3.4 en strategie 1 met een score van 3.0.

Strategie 3 geeft dus een beduidend hogere score en komt als beste uit de proef.

 

In 2010 zal het bewaaronderzoek voortgezet worden met ondersteuning van Mol Schuddebeurs en Mooy bv