Terugblik Landelijke Uiendag

Landelijk uiendag: nieuwe wegen

De uiendag van afgelopen 26 augustus trok een bovengemiddeld aantal bezoekers. De uientelers lieten zich dit jaar blijkbaar niet door de modder afschrikken. Ongeveer 1000 bezoekers kwamen naar Colijnsplaat.

Vooral in de tent, het ‘Onion Plaza’ was het lekker druk. Hier was de gehele uienwereld aanwezig zodat het netwerk zijn werk deed. Hier was ook de rassenshow, veel infostands waar de deelnemers hun bedrijf met noviteiten presenteerden. Ook had hier, vanwege het succes van vorig jaar, ook de ‘uienkliniek’ een plaatsje gekregen. Hier kon men met de ‘uiendokter’ een diagnose laten stellen van zieke uien of uien met gebreken. Het was een ideale ontmoetingsplaats voor de bezoekers om onder het genot van een hapje en een drankje met elkaar van gedachten te wisselen.

Buiten was het grijs en nat. Door de organisatie waren twee rondleidingen opgezet langs verschillende objecten. Toch viel het mee met de regen en konden alle objecten goed bekeken worden. Paraplu’s waren veel aanwezig. Op de paden maar ook op het parkeerterrein werd het wel een modderboel en ook enkele auto’s kwamen vast te zitten maar daar zat de organisatie niet mee en deze werden dan ook snel weer ‘vlot’ getrokken. De demonstratie plaatspecifiek planten kon geen doorgang vinden.

Ook was er aandacht voor het speciale veld rondom ‘groene grondstoffen’. Hier lagen verschillende potentiële gewassen voor nieuwe toepassingen voor vezelgebruik als ook voor inhoudsstof.

De presentatie van de rassenlijst 2011 n.a.v. het rassenonderzoek zaaiuien wat normaal gesproken ook altijd op deze dag wordt gepresenteerd was dit jaar niet beschikbaar. Dit werd veroorzaakt door het lange bewaren van de uien. De uien zijn medio juni pas gesorteerd en beoordeeld bij JWK Onions te Kruiningen.

Al met al kijkt het UIKC (Proefboerderij Rusthoeve en DLV Plant) tevreden terug op haar jaarlijkse landelijke uiendag.